آشپزی مدرن

آشپزی

کپو٬ یک نان کرمانی با یک تاریخچه قدیمی
نویسنده : شیرین میرکرمی - ساعت ۱۱:۱٤ ‎ب.ظ روز شنبه ۱٧ بهمن ۱۳٩٤
 


اون روزها خانواده ها نانوا داشتن و هر خونه ای یک تنور داشته و کپو پختن توی کرمان خیلی مرسوم بوده. یک چیزی که کپو را از بقیه نانها جدا میکنه مخلوط ادویه و سبزیجاتی است که روی کپو میریزن که کرمونی ها بهش میگن تخمی. توی کرمان این مخلوط در تمام ادویه فروشی ها پیدا میشه و شما هم اگر بخواهین آمادشو بخرین میتونین یا اینکه خودتون درست کنید

۱/۲ کاپ کنجد تفت داده شده

۱/۲ کاپ سیاه دانه

۱ ق چ شنبلیله

۲ ق چ گل خش (گلرنگ)

:مواد لازم برای کپو

آرد ۲ کاپ

  آب گرم۱  کاپ

پودرخمیر مایه ۲ ق چ ٬ پیمانه و نه ق چ معمولی

۱ حبه قند

اب گرم ۱/۲ کاپ

روغن زیتون ۳-۴ قاشق غذاخوری

  شنبلیله ۱ ق چ

 گل خش ۱ ق چ

طرز تهیه :

ابتدا حبه قند و پودر خمیر مایه در یک کاپ آب گرم حل کنید و بگذارید چند دقیقه ای بماند. آرد و شنبلیله و گل خش را در کاسه همزن ریخته وآب گرم با خمیر مایه را به ارد اضافه کنید و با چرخ و پره های مخصوص خمیر کردن٬ یا با دست خمیر کنید. اگر احتیاج بود نصف دیگر آب را هم اضافه کنید. خمیر وقتی آماده است که به دستتون نچسپه یا اینکه به دور کاسه همزن نچسپه. حالا با روغن زیتون اطراف یک کاسه را چرب کنید و خمیر را بهم بیارین و توی کاسه بذارین و روی آنرا با یک حوله آشپزخانه بپوشانید.  بذارین خمیر یک ساعت استراحت کنه و دوبرابر بشه.

داخل یک قالب گرد (میتونین از قالب کیک استفاده کنید٬ باید هر ظرفی که انتخاب میکنید یک کم عمیق باشه‌)  را چرب کرده و خمیر را بصورت گرد در قالب پهن کنید ولی زیادی نازکش نکنید. روی خمیر را از مخلوط تخمی بپاشید ( به اندازه دلخواه) و بگذارید دوباره خمیر به مدت ۱۰ دقیقه استراحت کنه. با یک کارد تیز کپو را به ۶-۸ لوز ببرید.

فر را  با حرارت ۲۱۰ درجه گرم کنید و قالب را در فر گذاشته و به مدت ۳۰-۴۰ دقیقه بپزید وقتی دور کپو طلایی شد کپو پخته است . کپو را بگذارید خنک شود بعد در یک ظرف پلاستیکی گذاشته در یخچال نگهداری کنید. چون کپو مواد شیمیایی نداره٬ بیشتر از ۴-۵ روز نمیمونه و باید تازه مصرف بشه٬ اگر آنقدر مصرف ندارید میتونید یک مقدارش را فریز کنید و هر زمان که خواستید از فریزر در بیارین و نوش جان کنید.

zozobaking